X
X
Menu główne
Menu kategorii
facebook

Larwy mącznika młynarka na europejskich stołach

15 sty 2021

Źródło: TVN24

Europejski Urząd ds Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdził, że można bezpiecznie spożywać larwy mącznika młynarka. Zdaniem naukowców larwy spożywane w całości lub w wersji sproszkowanej są bogatą w białko przekąską lub składnikiem innych pokarmów.

Urząd przyznaje, że oczywiście mogą wystąpić reakcje alergiczne, które uzależnione są od rodzaju karmy podawanej robakom, ale generalnie żywność ta jest bezpieczna. Zdaniem EFSA sproszkowane larwy mogą stanowić składnik wzbogacający mąki, ciasteczka i ciasta w białko. Decyzja otwiera drogę do masowej produkcji w całej UE. Jednak dla wielu ludzi na świecie, w Azji, Ameryce Południowej czy Afryce, owady to żadna nowość.

Podobne stanowisko, w 2013r, przyjęła Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa przy ONZ. Potwierdziła wówczas, że jadalne robaki mogą stanowić niskotłuszczową, wysokobiałkową i bezpieczną żywność.

Smak mącznika młynarka jest orzechowy, wpada w nuty umami i ma kruchą teksturę. Pachnie natomiast zbożem i drewnem.

Póki co, nie wiadomo, czy ludzie będą chcieli korzystać z tego rodzaju pokarmu. Zdaniem dietetyków larwy są ciężkostrawne, za to ich produkcja jest bardziej ekologiczna, niż produkcja mięsa ze zwierząt hodowlanych. Dodatkowo zawierają dużo wapnia, żelaza i cynku.

W dostępnych w internecie tabelach wartości odżywczych można sprawdzić, że larwa mącznika młynarka zawiera 26,85 MJ energii brutto, surowego tłuszczu 37,10%, a surowego białka 53,75%.

Europejski Urząd ds Bezpieczeństwa Żywności rozpatruje obecnie kolejnych 14 wniosków o oficjalne dopuszczenie jako żywności dla ludzi m. in. szarańczy, koników polnych oraz świerszczy.

Polecamy także:

fitness, związek sportowy

Polski Związek Przeciągania Liny, czyli bunt warszawskich klubów

x
Zapisz się do newslettera