Rozporządzenie przewiduje znane już narzędzia wsparcia firm. W zakresie dopłat do pensji pracowników nowe rozporządzenie łagodzi warunki, jakie trzeba spełnić, aby je otrzymać. Z kolei pomoc dla firm obejmująca ulgę w należnościach do ZUS zostanie przedłużona dla branży hotelarskiej i gastronomicznej także na luty 2021r. Przesunięto także o miesiąc termin złożenia wniosku o zwolnienie ze składek za styczeń 2021r lub styczeń 2021r i grudzień 2020r. Będzie go można złożyć do 30 kwietnia 2021r.
Nowe przepisy umożliwiają mikroprzedsiębiorcom i małym przedsiębiorcom o konkretnych kodach PKD uzyskanie dotacji na pokrycie kosztów działalności dwu- lub 3-krotnie.
Młode firmy z kolei mogą liczyć na wsparcie dzięki zmianom, o które wnioskował rzecznik MŚP. Dotychczasowe przepisy zawierały warunki, które w zasadzie przekreślały możliwość ubiegania się o wsparcie firmom, które zaczęły działalność w ub r. Zgodnie ze zmianami, teraz będzie można porównywać spadki przychodów do września 2020r. Był to ostatni miesiąc, w którym nie wprowadzono znaczących epidemicznych ograniczeń w prowadzeniu biznesu.
Tymczasem zakończono przyjmowanie wniosków o wsparcie z tarczy 2.0. Do miko, małych i średnich przedsiębiorstw trafiło ponad 6,8 mld zł. Ze wsparcia skorzystało ponad 46 tys firm. Średnia kwota subwencji wypłaconej mikrofirmom to 81 tys zł. Małe i średnie firmy dostały przeciętnie po 530 tys zł. Największa pomoc dla firm dotyczyła branży gastronomicznej. Restauracje i inne placówki gastronomiczne dostały prawie 2,4 mld zł wsparcia.
Polecamy także:
Ruszą siłownie w Szkocji, Walii, Irlandii Północnej!