X
X
Menu główne
Menu kategorii
facebook

Jaka jest różnica między dietą bez pszenicy a dietą bez glutenu?

11 gru 2020

Terminy „bez glutenu” i „bez pszenicy” są często używane zamiennie, co jest jedną z największych przyczyn nieporozumień. W rzeczywistości nie są tym samym. Obie diety zyskują na popularności, ponieważ zaczynamy dostrzegać nową wrażliwość na żywność produkowaną masowo i nierzadko można zobaczyć produkty bezglutenowe i bez pszenicy w coraz większej liczbie restauracji lub na półkach sklepów spożywczych.

Około 15% ludzi w Ameryce Północnej nie toleruje glutenu ani pszenicy. Wydaje się również, że są to dokładnie te same rodzaje żywności, które szczycą się tym, że są bezglutenowe lub bez pszenicy: generalnie są to produkty z mąki.

W obu przypadkach wydają się powodować te same negatywne objawy. Ani pszenica, ani gluten z reguły nie są z natury niezdrowe ani szkodliwe dla organizmu ludzkiego. Jednak, podobnie jak w przypadku innych alergii i wrażliwości, zarówno pszenica, jak i gluten mogą powodować niepożądane reakcje, ale ich skutki różnią się w zależności od układu odpornościowego i jego możliwości. Ludzie na ogół przyjmują dietę bez pszenicy i bez glutenu, niezależnie od tego, w jakim stopniu odczuwają objawy. Niektóre typowe reakcje na gluten i pszenicę, których można uniknąć poprzez zmianę diety, to zaparcia, problemy żołądkowo-jelitowe, skurcze, bóle głowy, wysypki skórne, wzdęcia, niewyjaśnione alergie i niedobory żywieniowe.

Więc jeśli istnieje różnica między dietą bez pszenicy a dietą bezglutenową, to co to jest?

Wszyscy wiemy, czym jest pszenica, prawda? Jest podstawowym pożywieniem współczesnego człowieka i trzecim co do wielkości zbożem na świecie - zaraz za kukurydzą (kukurydzą) i ryżem.

Używamy jej przede wszystkim do produkcji mąki - podstawy wypieków, pieczywa, płatków śniadaniowych i makaronów - oraz do fermentacji piwa i innych napojów alkoholowych. Rzeczy wyprodukowane z ziaren jęczmienia i żyta są generalnie bezpieczne dla diety bez pszenicy, o ile nie są używane w połączeniu z pszenicą. Przy zakupach czytaj uważnie etykiety, jeśli nie tolerujesz pszenicy! Jest to bardzo trudne do uniknięcia, ale jeśli poświęcisz chwilę, by zagłębić się w czytanie, prawdopodobnie zdziwisz się, jak wiele rzeczy ją zawiera.

Jeśli przyjrzymy się bardziej naukowo ziarnu pszenicy, odkryjemy jego cztery główne składniki:
• Globulina
• Gliadyna
• Albumina
• Gluten

Gluten jest w zasadzie elastycznym białkiem, które znajduje się w pszenicy - ale można go również znaleźć w dodatkowej żywności! Na przykład gluten jest powszechnie występującym żytem, ​​jęczmieniem i niektórymi rodzajami owsa.

Sam gluten nie wywołuje tylu reakcji, co płatki pszenne. Jednak to, czego brakuje w ilości, nadrabia jakością. Gluten jest głównym sprawcą nieszczęsnego 1% osób cierpiących na celiakię, chorobę autoimmunologiczną, która powoduje negatywną reakcję organizmu na gluten i blokuje wchłanianie składników odżywczych, co prowadzi do niedożywienia, depresji, spowolnienia wzrostu i opóźnionego dojrzewania, wypadania włosów, swędzenia skóry , zmęczenia, łatwe powstawanie siniaków i wiele innych objawów nieleczonych. Na szczęście tę chorobę można dobrze opanować, po prostu dostosowując dietę.

Po przyjrzeniu się obu, jasne jest, że gluten i pszenica są ze sobą powiązane, ale nie są zamienne. Pszenica zawiera gluten, ale nie wszystkie produkty glutenowe zawierają pszenicę. Mówiąc prościej, dieta bezglutenowa jest zawsze całkowicie wolna od pszenicy, a ponadto ma dodatkowe ograniczenia dotyczące produktów i pochodnych żyta, jęczmienia i owsa.

Dieta bez pszenicy wyklucza wszystkie produkty z pszenicy, ale dopuszcza produkty bez glutenu, które nie zawierają pszenicy i pozwala na spożywanie żyta, jęczmienia i owsa.

Żywność bezglutenowa (i bez pszenicy):

• Ryby, drób i mięso (chyba że są panierowane lub w sosie)
• Świeże owoce i warzywa
• Suszone owoce
• Oliwki
• Jaja
• Mleko, śmietana, jogurt, ser i inne produkty mleczne
• Wszystkie rodzaje olejów
• Mąka / mączka kukurydziana / skrobia / frytki
• Masło * sprawdź dodatki
• Chipsy kukurydziane
• Orzechy i fasole
• Octy
• Witaminy
• Świeże przyprawy
• Dżemy i galaretki
• Wanilia
• Miód
• Wino
• Komosa ryżowa
• Fasola
• Ryż
• Migdały, brązowy ryż, fasola, groch, kukurydza, ziemniaki i mąka sojowa

Ponadto istnieje duży wybór bezglutenowych płatków zbożowych i innych produktów spożywczych, które będą oznaczone jako takie we wszystkich sklepach ze zdrową żywnością i większości dużych sieci sklepów spożywczych. Miej oczy szeroko otwarte na jasne znaki bezglutenowe, gdy będziesz robić cotygodniowe zakupy żywności.

Polecamy także:

Przygotuj klienta na zimę - zadbaj o jego bezpieczeństwo na stoku

x
Zapisz się do newslettera