Badanie przeprowadzone na prawie dwóch milionach dorosłych na całym świecie, przeprowadzone we współpracy z Brigham i Women's Hospital w Bostonie, zostało opublikowane w czasopiśmie American Heart Association Circulation.
Naukowcy potwierdzili słuszność istniejących wytycznych dotyczących znaczenia pięciu porcji owoców i warzyw dziennie, ustalili jednak, że optymalny stosunek to 3:2 na korzyść warzyw. Owoce nie są więc tak istotne w diecie, co warzywa. Informacja może być przydatna dla klubów fitness i spa przy opracowywaniu menu i doradztwa w zakresie odżywiania.
Naukowcy odkryli 12% niższe ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia - w tym chorób serca i udaru - wśród osób, które stosowały ten współczynnik.
Ta sama grupa miała również o 10% niższe ryzyko zgonu z powodu raka i 35% niższe ryzyko zgonu z powodu chorób układu oddechowego.
Soki owocowe i ziemniaki nie zapewniały takiego samego poziomu ochrony.
W badaniu czytamy: „Większe spożycie owoców i warzyw wiązało się z niższą śmiertelnością, przy stabilizacji ryzyka przy około pięciu porcjach owoców i warzyw dziennie, przy stosunku 3:2 na korzyść warzyw.
„Te odkrycia potwierdzają obecne zalecenia żywieniowe, aby zwiększyć spożycie owoców i warzyw, ale nie soków owocowych i ziemniaków”.