ALKOHOL PITY PRZED TRENINGIEM
- pogarsza koordynację, równowagę, czas reakcji oraz ocenę sytuacji,
- zmniejsza siłę, moc, szybkość, wytrzymałość,
- zmniejsza zdolność do regulowania temperatury ciała,
- obniża poziom cukru we krwi i zwiększa ryzyko hipoglikemii,
- zwiększa ilość wydalanej wody (moczu) i ryzyko odwodnienia,
- zwiększa ryzyko wypadku albo zranienia.
PICIE W DNI NIETRENINGOWE
Departament Zdrowia zaleca do 4 jednostek dziennie dla mężczyzn oraz do 3 jednostek dla kobiet, dziennie.
- badania wykazały, że alkohol pity z umiarem zmniejsza ryzyko chorób serca,
- zwiększa poziom „dobrego” ochronnego cholesterolu HDL,
- alkohol może też zmniejszać lepkość płytek krwi, co oznacza obniżenie ryzyka zakrzepicy.
CZY TYJEMY OD ALKOHOLU?
- tak, jeśli spożywamy więcej kcal niż potrzebujemy,
- alkohol dostarcza 7,4 kcal/g a wiele drinków zawiera też sporo cukrów, co jeszcze bardziej podwyższa całkowitą zawartość kcal.
CO SIĘ DZIEJE Z ALKOHOLEM PO WYPICIU?
- 20% wchłania się do krwioobiegu przez żołądek, a reszta przez jelito cienkie,
- większość alkoholu jest rozkładana w wątrobie na acetylokoenzym A, a w końcu w ATP (w takim przypadku do produkcji energii zostaje zużyte mniej glikogenu i tłuszczów),
- wątroba metabolizuje jedną jednostkę alkoholu na godzinę,
- jeśli wypijesz więcej, alkoholem zajmie się układ enzymatyczny w wątrobie, (mikrosomalny układ utleniania etanolu), aby zmniejszyć jego toksyczność,
- im więcej pijesz, tym więcej enzymów wytwarza wątroba, co powoduje rozwój tolerancji na alkohol – trzeba więcej wypić,
- alkohol początkowo zmniejsza zahamowania i zwiększa pewność siebie, ale w gruncie rzeczy jest to środek uspokajający niż pobudzający,
- jest potencjalnie toksyczny dla wszystkich komórek organizmu, a jeśli jego stężenie wzrośnie do wysokiego poziomu, może spowodować uszkodzenie wątroby, żołądka i mózgu,
- zbyt duża ilość powoduje kaca – spowodowane odwodnieniem i rozszerzeniem naczyń krwionośnych w głowie,
- za wiele objawów kaca odpowiedzialne są kongenery, czyli substancje znajdujące się głównie w „ciemniejszych” napojach alkoholowych,
- na kaca najlepsza jest duża ilość wody, unikamy kawy oraz herbaty, gdyż intensyfikują odwadnianie,
- nie trenujemy na kacu albo nie bierzemy udziału w zawodach.
MITY:
- alkohol nie ścina białka,
- piwo na „zakwasy” – NIE,
- piwo jako źródło witamin B – tak, ale tylko w 10%,
- czerwone wino zawiera przeciwutleniacze – tak, ale bardzo niewiele resveratrolu,
- nie obniża testosteronu, podwyższa ale w bardzo niewielkim stopniu,
To można pić i trenować?!
- obniża MPS – syntezę protein nawet o 30%, wszelakie procesy, które po treningu odbudowują mięśnie i czynią go silniejszym,
- pogarsza sen, co za tym idzie gorsza regeneracja, mniej siły,
WNIOSKI:
Można pić oraz trenować, ale jeśli chcemy zmaksymalizować nasze efekty, warto się ograniczyć do 1x na tydzień lub 1x na miesiąc…